Salgınlar yeme içme kültürlerini değiştiriyor

Veba salgınının Avrupa mutfağı üzerinde oluşturduğu etkinin bir benzerinin, koronavirüs sonrası tüm dünyada yaşanması bekleniyor.

Sağlık 13.01.2021, 10:21
Salgınlar yeme içme kültürlerini değiştiriyor

Orta çağda Avrupa nüfusunun üçte birinin hayatını kaybetmesine neden olan veba salgını, Batı mutfağında, sağlıklı ve besin değeri yüksek yiyeceklerin ön plana çıkması sonucunu doğurmuştu. Salgının ölümcül olması, bağışıklık sistemine destek olan çorbaların tüketiminin yaygınlaşmasını sağlamıştı. Avrupa yemek kültüründe bu değişimin üzerinden yüzlerce yıl geçmesine rağmen pek çok kaliteli restoranda bu çorbalar, hâlâ servis ediliyor. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Aşçılar Derneği (ESASDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya, koronavirüs salgınının bir sonucu olarak, benzer durumların yaşanabileceğini söyledi. Hizmet sektöründe de büyük değişikliklerin yaşanmasını beklediğini aktaran Kaya, Türkiye’nin gastronomide epey farklılaşabileceğini kaydetti. Kemal Kaya, genç aşçıların yeni tarifler üzerinde eğitim almaları için projeler geliştirdiklerini de belirtti.

“Bitki kökü ve sapından yapılan çorbalar bağışıklık sistemini güçlendiriyor”

Tüm dünyayı etkileyen salgın hastalıklar, kalıcı değişimlerin yaşanmasına yol açıyor. Konu sağlık olunca, beslenme alışkanlıkları sorgulanıyor ve gözden geçiriliyor. Bu nedenle pandemi döneminden sonra görülmesi muhtemel durumların üzerine tespitler yaptıklarını belirten Kemal Kaya, “Veba salgını çok etkili olunca pek çok çorba icat edildi. Bitki köklerinin, saplarının kaynatılması ve süzülmesi yöntemiyle yapılan çorbalar bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Avrupa coğrafyasında o dönemde bu konunun üzerine gidilmiş. İnsanların tasarrufa yönelmesi ve bitkilere çok önem vermesi yeni yemekler ortaya çıkardı. Bitkilerin kökleri ve saplarının kaynatılarak bunların besin değerlerinden faydalanmak sağlık açısından çok faydalı. Veba salgını yaklaşık 300 yıl önce yaşanmış. O dönemin bir sonucu olarak ortaya çıkan bu çorbalar şu anda dahi birçok kaliteli restoranda servis ediliyor. Biz aşçılar olarak bu tespitleri yaptık. Koronavirüs pandemisinden sonra da görülmesi muhtemel gelişmeler var. Türkiye, pandemi sonrası gastronomide epey farklılaşabilir. Hizmet sektöründe bazı değişiklikler yaşanacağını çok net bir şekilde öngörebiliyoruz” diyerek durumu anlattı.

“Yeni fikirler bulup değişime ayak uydurmalıyız”

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de suyun, toprağın ve havanın bozulduğunu ifade eden Kaya, gastronomi sektöründe yer alanların, bu sorunların neden olduğu etkileri azaltabilmek için çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı. Doğal gıdalar ile yapılacak yeni tarifler düşündüklerini ve genç jenerasyonlara ilham vermeye çalıştıklarını söyleyen ESASDER Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya, sözlerini şöyle noktaladı:

“Ekolojik dengenin bozulması nedeniyle yerli üretimde karşılaşılabilecek sıkıntılar var. Burada aşçılara bir görev düşüyor. Değişime ayak uydurup bu konuların üzerinde durmamız gerekiyor. Genç aşçılarımız, bu meselelere eğilmeli ve eğitilmeli. Yeni fikirler bulunmalı, insan sağlığına olumlu anlamda etki edebilecek tarifler geliştirilmeli. Profesyonel aşçılar olarak dernekler vasıtasıyla, çalışan şefler ve aşçılar için projeler geliştirerek çalışmalar yapıyoruz. Genç jenerasyona bu konuda bir yol göstermek, hedef çizmek istiyoruz. Eskişehir Aşçılar Derneği olarak uygulama mutfaklarımız var. Bu konuları oralarda değerlendiriyoruz ve denemeler yapıyoruz. Doğal gıdalar ile yapılacak yeni tarifler hakkında projeler de gelecek, çalışmalarımız sürüyor.”

Kaynak: İHA
Yorumlar (0)
8
açık
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Beşiktaş 18 38
2. Fenerbahçe 18 38
3. Galatasaray 19 36
4. Gaziantep FK 19 34
5. Hatayspor 19 31
6. Alanyaspor 18 30
7. Trabzonspor 19 30
8. Karagümrük 18 27
9. Malatyaspor 19 27
10. Göztepe 19 25
11. Antalyaspor 19 25
12. Rizespor 19 24
13. Sivasspor 18 23
14. Başakşehir 19 23
15. Konyaspor 19 22
16. Kasımpaşa 18 22
17. Kayserispor 19 19
18. Gençlerbirliği 19 19
19. Erzurumspor 19 16
20. Ankaragücü 18 15
21. Denizlispor 19 14
Takımlar O P
1. Giresunspor 17 35
2. İstanbulspor 17 34
3. Samsunspor 17 33
4. Altay 17 32
5. Adana Demirspor 17 31
6. Tuzlaspor 17 30
7. Ankara Keçiörengücü 17 28
8. Altınordu 17 28
9. Bursaspor 17 27
10. Bandırmaspor 17 24
11. Adanaspor 17 21
12. Ümraniye 17 20
13. Boluspor 17 19
14. Menemen Belediyespor 17 16
15. Balıkesirspor 17 16
16. Akhisar Bld.Spor 17 13
17. Ankaraspor 17 9
18. Eskişehirspor 17 3
Takımlar O P
1. M. United 19 40
2. Man City 18 38
3. Leicester City 19 38
4. Liverpool 18 34
5. Tottenham 18 33
6. Everton 17 32
7. West Ham 19 32
8. Chelsea 19 29
9. Southampton 18 29
10. Arsenal 19 27
11. Aston Villa 16 26
12. Leeds United 18 23
13. Crystal Palace 19 23
14. Wolverhampton 19 22
15. Newcastle 18 19
16. Brighton 19 17
17. Burnley 17 16
18. Fulham 18 12
19. West Bromwich 19 11
20. Sheffield United 19 5
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 16 41
2. Real Madrid 18 37
3. Barcelona 18 34
4. Villarreal 19 33
5. Sevilla 18 33
6. Real Sociedad 19 30
7. Granada 19 28
8. Real Betis 19 26
9. Cádiz 19 24
10. Getafe 18 23
11. Celta de Vigo 19 23
12. Levante 18 22
13. Athletic Bilbao 18 21
14. Valencia 18 19
15. Eibar 18 19
16. Real Valladolid 19 19
17. Deportivo Alaves 19 18
18. Elche 17 17
19. Osasuna 18 15
20. Huesca 19 12