Çeltik üretiminde, Türkiye bu sisteme geçiyor

Çeltik yetiştiriciliğinde Samsun Bafra’da yıllardır kullanılan damlama su sistemi Düzce’de ilk defa kuruldu. Düzceli çiftçilerin deneme amaçlı 5 dönümlük arazide kurduğu sistem ile hem yüzde 70’lik su tasarrufu sağlanacak hem de rekolte artacak.

Ekonomi 31.05.2021, 12:46
Çeltik üretiminde, Türkiye bu sisteme geçiyor

Düzce’de çeltik ekimleri başladı. Osmanlı Saray mutfağına kadar uzanan Konuralp Pirinci için Düzce’de ilk defa yeni bir sistem devreye alındı. Daha önce salma sulama sistemi ile ekilen pirinç için daha önce Samsun Bafra’da kullanılan damlama sulama sistemi Konuralp bölgesinde devreye alındı. Damlama sulama sistemi ile sulanan arazilerde mahsulde verimlilik, su tüketiminde ise yüzde 70 oranında tasarruf sağlanacak. Konuralp’te ilk olarak 5 dönümlük alanda ekilen çeltikte verimlilikte artacak.

Su sıkıntısı yaşanmadan pirinç üretilecek

2030 yıllarında küresel ısınmadan dolayı su sıkıntısı yaşanacağı konusunda bilim adamları tarafından bir çok açıklama yapılıyor. Bu açıklamalar ışığında Düzce’de ki çeltik ekimlerinde damlama sulama sistemi ile Barajdaki su azalmasının önüne geçilecek. Düzce’de 2 bin dönümlük alanda yetiştirilen çeltiklerin sularının da boşa akmasının önüne geçilecek sistem ilk olarak Fatih Bayraktar’ın tarlasında uygulamaya konuldu. Değerler istenildiği gibi olduğu takdirde, arazilerin tamamında damlama sulama sistemi kullanılacak.

“Hem çeltik üreteceğiz, hem farklı ürün”

Damlama sulama sistemini Düzce’de ilk defa tarlasında kullanmaya başlayan Çiftçi Fatih Bayraktar, damlama sistemi ile hasat sonunda başka mahsul ekebileceklerini belirterek, “100 dönümlük arazide normal sulama sistemi ile pirinç ekimi yapıyoruz. Bu senede İl Özel İdaresi’nin Valiliğin ve Sulama Birliği’nin önderliğinde bu damlama sulamayı yaptık. Bu damlama sulama sisteminin özelliği biraz daha az işçilik sezonunda hasadını yaptığımız zaman tekrar hasadı kaldırıp başka bir ürün ekebilme şansımız var. Bu yüzden bunu ilk defa Düzce’de denedik. Şu anda çalıştırdık ve sularını bir taraftan veriyoruz. Bu ürünü kaldırdıktan sonra karnabahar, brokoli, lahana gibi kışlık ürünler ekebileceğiz. Yani yılda iki ekim yaparak gelir elde etmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

“Su tasarrufu yüzde 70 olacak”

Damlama sulama sistemi ile su tasarrufu da yapacaklarını belirten çiftçi Bayraktar, “ Mühim olan çeltiğin ıslak nemli kalması. Nemli kaldıktan sonra sular birbirine kavuşuyor. Devamlı suyun altında kalıyor. Yani burada her gün sulama yapmayacağız. Dezavantajı da bu aynı zamanda. 2 günde bir su vereceğiz. Bu da pirince yeterli geliyor zaten. Suda yüzde 60 yüzde 70 tasarruf sağlayacak. İlerleyen senelerde Dünya genelinde su kıtlığı yaşanacağı söyleniyor. O zamanlarda çiftçimiz ne yapacak bu yüzde 70 su tasarruflu sistemi kullanacak. Yeterli su gelmediği zaman gelen su ila idare edecek” şeklinde konuştu.

“Rekolte artacak”

Samsun Bafra’da damlama sulama sisteminin kullanıldığını ve rekoltenin yüksek çıktığını vurgulayan Bayraktar, “ Samsun Bafra’dan gelen bu sistemi kuran arkadaşlarımız oradan bizim aldığımız rekoltenin üzerinde bile rekolte aldıklarını söylediler ve aldıklarını biliyoruz hatta. Üretimde damlama sulama olduğu için herhangi bir düşüş olmayacak. Fazlası bile olabilir. Bu o bölgelerde ekildi denendi” dedi.

“Osmanlı mutfağının Pirinci Konuralp’ten”

Osmanlı saraylarının mutfağında kullanılan pirinçlerin Konuralp bölgesinden gittiğini ve pirincin lezzetli olduğunu belirten çeltik üreticisi Fatih Bayraktar, “ Pirinç bu bölgede Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. O zamanlardan beri Düzce’nin Konuralp bölgesinde pirinç ekimi yapılıyor. Bir zamanlar biraz düşüş yaşadı. Şu anda İl Özel İdaresi, Sulama Birliği’nin desteği ile artık ivmeyi biraz daha yükseltebileceğiz. Daha da fazla ekimi olacak. O zamanlar Osmanlı saraylarına bile pirinç buradan gönderiliyordu. Eski dönemlerden beri bu bölgelerde pirinç ekiliyor. Suyun burada ki havzaya yakın olması sebebi ile burada pirinç ekimi yapılıyor. Ve pirincin baraj suyundan gelmesinden dolayı soğuk su girip çıktığı için diğer bölgelere göre çok lezzetli bir pirinci var. 1 dönümlük arazide işlenmemiş 800-900 kilo arpa çıkıyor. Daha sonra işlenmeye girdikten sonra 1 dönümlük araziden bize 500 kilo pirinç geliyor. Yani 1 dönümden çıkan son hali ile tenceremize girecek pilav olabilecek pirinç haline geliyor” dedi.

Kaynak: İHA
Yorumlar (0)
22
az bulutlu
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Beşiktaş 40 84
2. Galatasaray 40 84
3. Fenerbahçe 40 82
4. Trabzonspor 40 71
5. Sivasspor 40 65
6. Hatayspor 40 61
7. Alanyaspor 40 60
8. Karagümrük 40 60
9. Gaziantep FK 40 58
10. Göztepe 40 51
11. Konyaspor 40 50
12. Başakşehir 40 48
13. Rizespor 40 48
14. Kasımpaşa 40 46
15. Malatyaspor 40 45
16. Antalyaspor 40 44
17. Kayserispor 40 41
18. Erzurumspor 40 40
19. Ankaragücü 40 38
20. Gençlerbirliği 40 38
21. Denizlispor 40 28
Takımlar O P
1. Adana Demirspor 34 70
2. Giresunspor 34 70
3. Samsunspor 34 70
4. İstanbulspor 34 64
5. Altay 34 63
6. Altınordu 34 60
7. Ankara Keçiörengücü 34 58
8. Ümraniye 34 51
9. Tuzlaspor 34 47
10. Bursaspor 34 46
11. Bandırmaspor 34 42
12. Boluspor 34 42
13. Balıkesirspor 34 35
14. Adanaspor 34 34
15. Menemenspor 34 34
16. Akhisar Bld.Spor 34 30
17. Ankaraspor 34 26
18. Eskişehirspor 34 8
Takımlar O P
1. Man City 38 86
2. M. United 38 74
3. Liverpool 38 69
4. Chelsea 38 67
5. Leicester City 38 66
6. West Ham 38 65
7. Tottenham 38 62
8. Arsenal 38 61
9. Leeds United 38 59
10. Everton 38 59
11. Aston Villa 38 55
12. Newcastle 38 45
13. Wolverhampton 38 45
14. Crystal Palace 38 44
15. Southampton 38 43
16. Brighton 38 41
17. Burnley 38 39
18. Fulham 38 28
19. West Bromwich 38 26
20. Sheffield United 38 23
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 38 86
2. Real Madrid 38 84
3. Barcelona 38 79
4. Sevilla 38 77
5. Real Sociedad 38 62
6. Real Betis 38 61
7. Villarreal 38 58
8. Celta de Vigo 38 53
9. Granada 38 46
10. Athletic Bilbao 38 46
11. Osasuna 38 44
12. Cádiz 38 44
13. Valencia 38 43
14. Levante 38 41
15. Getafe 38 38
16. Deportivo Alaves 38 38
17. Elche 38 36
18. Huesca 38 34
19. Real Valladolid 38 31
20. Eibar 38 30